DOE-dagen

Om je te helpen om de school te kiezen die het beste bij je past, organiseren we DOE-dagen op De Heemgaard.
Op elke woensdagmiddag in november kun je bij ons op school langskomen om te ervaren hoe het hier is. De middag start om 14.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

Entreprenasium

Op het Entreprenasium word je de baas van je eigen onderzoek of project. Je kiest zelf een onderwerp en wat je ervan wilt leren. Dat kan van alles zijn. Misschien wil je graag iets goed doen voor een ander, of wil je een eigen bedrijf starten. Bijna alles kan! Op het Entreprenasium moet je durven vallen en opstaan. We verwachten namelijk veel infinitief. Het is jóuw project! Hier werk je een dagdeel per week aan. Tijdens de DOE-dag op 1 november maak je kennis met het Entreprenasium.

Latijn

Latijn wordt toch helemaal niet meer gebruikt? Jawel hoor! Ieder bot, elke spier in je lijf heeft een Latijnse naam. En elk dier ook. Zelfs wij! Homo sapiens: de denkende mens! Latijn is de basis voor veel moderne talen. Frans bijvoorbeeld! Je leert dus sneller andere talen als je kennis hebt van Latijn. Op het atheneum kun je Latijn als extra vak kiezen. Handig!

Tijdens de DOE-dag op 8 november ga jij aan de slag met Latijnse teksten. Vertalen, lezen en spreken… Je komt een heel eind als je gewoon alle letters uitspreekt. Maar de ‘u’ wordt een ‘oe’ en de ‘ae’ een ‘ai’. Wist je trouwens dat de Romeinen soms echt rare jongens waren? Asterix en Obelix hadden het daar vaak over. Om te weten te komen of dat ook echt zo is, nemen we gewoontes zoals slavernij, gladiatoren en eten en drinken onder de loep!

Kunst & Cultuur

Op De Heemgaard kies je in de brugklas een Plusroute. Ben jij creatief? Dan is de plusroute Kunst & Cultuur iets voor jou. Kunst & Cultuur heeft drie richtingen: muziek, drama en beeldend. Na een paar weken kies je de richting waarin je verdergaat. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. Je leert een voorstelling organiseren, kostuums maken, een film produceren en een scenario schrijven. Natuurlijk sta je zelf ook op het podium!

Sport en Bewegen

Op De Heemgaard kies je in de brugklas een Plusroute. Je hoeft geen topsporter te zijn om Sport & Bewegen te kiezen. Je maakt kennis met allemaal verschillende sporten zoals atletiek, jongleren en tafeltennis. Zelf een sporttoernooi organiseren en je verdiepen in de spelregels van een sport horen ook bij.

Natuur & Techniek

Op De Heemgaard kies je in de brugklas een Plusroute. Hoe komt het dat vliegtuigen kunnen vliegen? Waarom zakken bruggen niet in elkaar? Leerlingen die het leuk vinden om antwoord te geven op uitdagende vraagstukken kiezen voor de Plusroute Natuur & Techniek. Je werkt veel samen om dingen uit te pluizen. Zo ga je de onbekend planeet Moendoes in kaart brengen, leer je van alles over het zonnestelsel en onderzoek je hoe de recherche sporenonderzoek doet en zo bewijsmateriaal verzameld. Soms bouw je iets op schaal, om te kijken of wat je bedacht hebt ook in het echt werkt.