Faalangst en sociale vaardigheid

Faalangst en sociale vaardigheid

Faalangst

Heb jij er soms last van dat je bij het maken van een toets ineens niets meer weet? Ben je overdag moe omdat je ‘s avonds weinig slaapt doordat je je druk maakt? En word je daardoor bijvoorbeeld snel boos op anderen? Dat komt soms allemaal doordat je bang bent om te falen. Faalangst, heet dat. En dat kan invloed hebben op de cijfers die je haalt, het maken van huiswerk en het omgaan met je klasgenootjes.

Dat is lastig en hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Op De Heemgaard kan je een training volgen, waarin je onderzoekt waar je precies bang voor bent en hoe je het beste kunt omgaan met je angstige gevoelens. Via je mentor kun je je voor deze training opgeven.

Sociale vaardigheidstraining

Soms is het lastig om te weten hoe je je in een groep of in een gesprek moet gedragen. Hoe hard moet je om een grap lachen? En moet je nou altijd ‘ja’ zeggen als je vrienden en vriendinnen vragen om af te spreken? Misschien vind je het wel lastig om contact te maken met anderen, omdat je bijvoorbeeld verlegen bent. Of ben je bang dat wat je zegt stom is (niets is stom!). Een training sociale vaardigheden kan je dan helpen. In deze training leer je hoe je je in een groep kan mengen en beter je grenzen kan aangeven. De training volg je samen met andere leerlingen en je oefent in de praktijk, dus bijvoorbeeld tijdens de pauze.
Deze training wordt op school gegeven voor klas 1 en 2. Je kan je hiervoor opgeven bij jouw mentor.