Plusroutes

Elke leerling die zich aanmeldt voor de brugklas op De Heemgaard maakt een keuze voor een plusroute, behalve wanneer de leerling kiest voor het entreprenasium.
Je krijgt twee uur per week les in vakken waarin je écht geïnteresseerd bent. In de tweede klas krijg je één uur per week les in de plusroute van je keuze.
Misschien vind je de plusroute wel zo interessant dat je in de bovenbouw een profiel of examenvak kiest dat aansluit bij je plusroute!

Je kunt kiezen uit de volgende plusroutes:

Plusroute Kunst & Cultuur
Ben jij creatief? Dan is de plusroute Kunst & Cultuur iets voor jou. Kunst & Cultuur heeft drie richtingen: muziek, drama en beeldend.
In de eerste weken van de brugklas maak je kennis met alle richtingen.
Drama
Bij drama doe je toneelervaring op. Je leert hoe je een toneelstuk schrijft en uitvoert. Ook ga je aan de slag met film, dans en muziek.

Muziek
Bij muziek leer je zelf muziek te spelen op verschillende instrumenten en leer je zingen. Bespeel je al een instrument, dan kun je deze ook inzetten!
Daarnaast leer je zelf muziek te bedenken bij bijvoorbeeld reclames, video’s, een sprookje of werk je toe naar een (musical) uitvoering.

 

Beeldend
Om jouw creatieve ideeën te verbeelden maak je kennis met diverse technieken en materialen. We werken bijvoorbeeld met Photoshop, stop-motion, textiel en schilderen op een echt doek.

 

Plusroute Natuur & Techniek
Hoe wordt het verkeer op een druk kruispunt geregeld?
Hoe groot is het heelal en zijn er planeten te vinden die op onze aarde lijken? Kun je met spaghetti bouwen? Hoe blijft een vliegtuig in de lucht? Leerlingen die het leuk vinden om antwoord te geven op deze en andere uitdagende vraagstukken kiezen voor de plusroute Natuur & Techniek. Je ontwerpt bijvoorbeeld een eigen verkeersplein en programmeert de verkeerslichten met arduino zodat alles veilig verloopt. De natuurwetenschappen gaan over de levende en levenloze natuur. Je werkt veel samen om dingen uit te pluizen en te ontwerpen.
De activiteiten die je in het eerste jaar gaat doen, zijn onder andere:

 • Het ontwerpen van een verkeersplein.
 • Het in kaart brengen van de onbekende planeet Moendoes.
 • CSI. Hoe kan de recherche door sporenonderzoek en de analyse van stoffen bewijsmateriaal verzamelen?
  Zonnestelsel en sterren: wat wij allemaal (nog niet) weten buiten de aarde. Wij brengen dan een bezoek aan de sterrenwacht in Bussloo.

 

Plusroute Sport & Bewegen

Om Sport & Bewegen te kiezen hoef je geen topsporter te zijn. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het leuk vindt om te sporten!
Bij Sport & Bewegen maak je kennis met allerlei verschillende sporten. In de brugklas zijn dat bijvoorbeeld deze:

 • atletiek
 • basketbal
 • jongleren
 • balanceren
 • acrobatiek
 • tafeltennis
 • tumblingbaanspringen
 • easy tennis

 

We werken in de pluslessen in blokken. Dat wil zeggen dat je iedere sport ongeveer vier lessen oefent en er beter in probeert te worden. Daarna krijg je een beoordeling. Omdat sommige onderdelen groepsopdrachten zijn, moet je het leuk vinden om met anderen samen te werken. In de schakelweken op De Heemgaard, doe je mee aan speciale sportdagen en activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan schaatsen!

Doe examen in je plusroute!

Je kunt examen doen in muziek, sport en beeldende vorming. Dat is best bijzonder! Zit je op de havo of het atheneum? Dan kun je ook nog kiezen voor wiskunde D als keuzevak.

Simone

“Op de Heemgaard krijg je normale lessen, maar ben je ook heel vrij om te kiezen wat je leuk vindt. Tijdens de plusroutes bijvoorbeeld. Daarin kun je zelfs examen doen.”