Plusroutes

Plusroutes

Elke leerling die zich aanmeldt voor de brugklas op De Heemgaard maakt een keuze voor een plusroute of het Entreprenasium. Een plusroute betekent: twee uur per week les in vakken waarin je écht geïnteresseerd bent. In de tweede klas is dit één uur per week.
Bevalt de plusroute, dan zijn er in de bovenbouw profielen of examenvakken die aansluiten bij ieders belangstelling. Dit zijn onze plusroutes:

Plusroute Kunst & Cultuur

Ben jij creatief? Dan is de plusroute Kunst & Cultuur iets voor jou, met de drie richtingen drama, muziek en beeldend. In de eerste weken van de brugklas maak je kennis met alle richtingen.

Drama
Hier doe je toneelervaring op en ben je even een echte acteur of actrice.

Muziek
Je leert zelf zingen en muziek spelen op verschillende instrumenten. Bespeel je al een instrument, dan kun je deze ook inzetten! Ook gaan we muziek bedenken bij reclames, video’s, een sprookje of we werken samen aan een (musical) uitvoering.

Lize: “Ik ben heel muzikaal. Op De Heemgaard besteden ze hier veel aandacht aan; dat vind ik belangrijk. Toen ik jong was ben ik begonnen met zingen, piano en gitaar spelen. Dat doe ik nu nog steeds. Ook heb ik een eigen nummer geschreven over dat we beter voor de wereld moeten zorgen. Op school heb ik leren drummen!”

Beeldend
Om alle creatieve ideeën te verbeelden maken we kennis met diverse technieken en materialen. Dit kan bijvoorbeeld met Photoshop, stop-motion, textiel en schilderen op doek.

Plusroute Natuur & Techniek

Hoe regel je het verkeer op een druk kruispunt? Hoe groot is het heelal en zijn er planeten die op onze aarde lijken? Kun je bouwen met spaghetti? Hoe blijft een vliegtuig in de lucht? Leerlingen die het leuk vinden om antwoord te geven op uitdagende vraagstukken kiezen voor Natuur & Techniek. Je ontwerpt bijvoorbeeld een eigen verkeersplein en programmeert verkeerslichten zodat alles veilig verloopt. De natuurwetenschappen gaan over de levende en levenloze natuur. Je werkt veel samen om dingen uit te pluizen en te ontwerpen.

Enkele activiteiten die je in klas 1 gaat doen:

 • techniek: bedenken en ontwerpen van een verkeersplein
 • onderzoek: in kaart brengen van de onbekende planeet Moendoe
 • recherche: sporenonderzoek, stoffen analyse en bewijsmateriaal verzamelen
 • zonnestelsel: wat wij (nog niet) weten, inclusief bezoek aan sterrenwacht Bussloo.

Plusroute Sport & Bewegen

Hier hoef je geen topsporter voor te zijn. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het leuk vindt om te sporten en bewegen! We gaan kennismaken met allerlei verschillende sporten:

 • atletiek
 • basketbal
 • jongleren
 • balanceren
 • acrobatiek
 • tafeltennis
 • tumblingbaanspringen
 • easy tennis

De pluslessen bestaan uit blokken, waarin je iedere sport ongeveer vier lessen oefent. Zo proberen we er beter in te worden en krijgen na afloop ook een beoordeling. Sommige onderdelen zijn groepsopdrachten, dus het is ook (leren) samenwerken met anderen.
Op De Heemgaard zijn ook speciale sportdagen en activiteiten, bijvoorbeeld schaatsen!

Senna: “Ik zwem iedere week en wilde graag kennismaken met atletiek en andere sporten. Daarom heb ik voor Sport & Bewegen gekozen. Tot nu toe heb ik speerwerpen, verspringen en hardlopen gedaan. Verspringen vond ik het leukste om te doen! Ik heb dankzij deze plusroute ook technieken geleerd om tijdens hardlopen beter adem te halen.”

Entreprenasium

Ben jij…

 • Ondernemend?
 • Zelfstandig?
 • Onderzoekend?

Kun je één of meerdere van deze bolletjes met ‘ja’ beantwoorden? Mooi! Word dan je eigen baas op het Entreprenasium!

In plaats van de hiervoor genoemde plusroutes kun je bij ons ook kiezen voor het Entreprenasium. Op het Entreprenasium bepaal jij zelf wat je wil leren. Dit doe je in overleg met je coach. Misschien wil je je eigen bedrijf opstarten, een boek schrijven, een game of app maken of Italiaans leren. Bijna alles kan, als je maar durft! Tijdens de lessen leer je hoe je een project opstart en uitvoert. Je kunt meedoen met workshops en we bezoeken bedrijven in de regio.