Hoe was NXT LVL?

22 november 2017

Next Level 2017

Door: Roonoël (leerling H4c) DE REDACTIE

Op 13 (MBO), 14 (HBO) en 15 (WO) november 2017 was het weer zo ver: Next Level. Dit is een soort evenement in het ROC Apeldoorn waar alle opleidingen uit Nederland samenkomen en waar je je als middelbaar scholier kan oriënteren op verschillende studies door middel van presentaties van docenten en studenten. Elke school heeft een eigen stand, waar je folders mee kan nemen en vragen kan stellen. Zelf ben  ik op 14 november naar Next Level geweest, de dag waarop alle HBO studies aanwezig waren.

Kijk hier voor de film die Thomas (A4a) van dit evenement heeft gemaakt. 

 

 

Een aantal weken van tevoren kregen we van onze decaan een krant waar alle mogelijke opleidingen in stonden met wat inhoudelijke informatie over de verschillende mogelijkheden. Ook ontvingen we ons toegangskaartje waar je zelf je persoonlijke programma op kon zetten. Bij ons op de Heemgaard kregen alle leerlingen vanaf de derde klas dit uitgereikt. Je wordt dus al vroeg gestimuleerd om uit te gaan zoeken wat voor soort studie bij je past zodat je niet op het laatste moment hoeft te kiezen.

 

Van tevoren wist ik al hoe de avond zou gaan verlopen, omdat ik er vorig jaar ook al ben geweest. Bij binnenkomst kom je in een lange, uitgerekte gang waar onwijs veel mensen lopen. Aan de zijkanten van deze gang staan de stands opgebouwd. Overal staat duidelijk aangegeven waar welke lokalen zijn zodat je niet snel zal verdwalen in zo’n groot gebouw. Ook was er de mogelijkheid om eten of drinken te kopen. Overal waar je kijkt zie je wel bekende gezichten, van school maar misschien ook wel van daarbuiten omdat alle verschillende scholen op deze plek als het ware samen komen.

De eerste voorlichting die ik van plan was te bezoeken was Pedagogisch Manager Kinderopvang. Deze opleiding heeft al meteen een slechte indruk achter gelaten om het simpele feit dat de mensen van deze opleiding niet zijn komen opdagen. Heel veel meer kan ik er dan ook niet over vertellen omdat ik er niet meer over heb gehoord.
De tweede voorlichting was die van de kunstacademie in Arnhem. Er waren drie vrouwelijke studentes die op een leuke manier vertelden over de verschillende opleidingen op de academie. Alle verschillende richtingen kwamen aan bod. Je kon alles vragen wat je wilde weten en ze gaven duidelijke antwoorden. Er hing een fijne sfeer in het lokaal en de studentes verkochten de kunstacademie op een leuke manier.

De derde voorlichting waar ik langs ben gegaan was, uiteraard, journalistiek. Deze voorlichting had ik vorig jaar ook al bezocht. Er waren wel wat min puntjes deze keer. Ten eerste was het exact dezelfde presentatie als vorig jaar, terwijl je zou denken dat er toch wel nieuwe ontwikkelingen zijn, al helemaal op het gebied van journalistiek. Ten tweede werd de voorlichting gegeven door een docent. Een docent denkt veel commerciëler dan een student, een docent wil leerlingen als het ware naar zijn school ‘lokken’, terwijl studenten hun echte mening geven over hoe zij de school vinden. Een student kan meer vertellen wat jij als leerling zal gaan tegenkomen als student, hier heb je veel meer aan. Studenten vertellen hun verhaal uit een heel ander perspectief. Toch blijf ik de opleiding journalistiek heel leuk vinden, omdat het heel goed bij me past.

Mijn conclusie is dat je een redelijk beeld krijgt van een opleiding als je een bezoek brengt aan Next Level. Vanzelfsprekend is natuurlijk dat je een veel beter beeld krijgt van een opleiding als je de open dag bezoekt of deelneemt aan meeloopdagen, maar toch kan je op deze manier wel goed uitvinden voor jezelf wat je wel en vooral juist niet leuk vindt. Ik vind het goed dat er zoiets als Next Level bestaat, het is perfect om even een kijkje te nemen in de wereld van het studeren. Ik raad elke leerling die zo langzamerhand een studiekeuze moet gaan maken aan om naar Next Level te gaan.